Ben jij een gelukkige die ingeloot is om een nieuwbouwwoning te mogen kopen? Gefeliciteerd! Na die eerste blijdschap is inmiddels misschien de keuzestress je leven binnen komen stormen. Bij het bouwen van een nieuwe woning moeten er heel wat keuzes gemaakt worden. En als eerste bewoner ben jij degene die deze mag gaan maken. Zo ook voor de licht en stroompunten, een keuze vaak als moeilijk en soms zelfs vervelend wordt ervaren. Niet nodig! Een lichtplan laten maken voor je nieuwbouwwoning maakt dit keuze onderdeel leuk én zorgt er voor dat je nog jaren geniet van het resultaat. Maar misschien voor jou ook daarin al: keuzestress! Hoe kies je een lichtontwerper die jou gaat helpen met dat lichtplan, wat kun je zelf alvast voorbereiden, welke mogelijkheden zijn er en wat kost het? Ik hoop je in dit blog bij die keuze alvast wat op weg te helpen.
Waar begin je als je een lichtplan wilt laten maken voor je nieuwbouwwoning?
Als je er over nadenkt een lichtplan voor je nieuwbouwwoning te laten maken, bedenk dan als eerste wat je verwacht van de lichtprofessional die je gaat inschakelen. Werk je liever met een een lichtadviseur die meer aan de technische kant zit? Of juist met een lichtontwerper die meer aan de creatieve kant zit? Verwacht je volledige begeleiding van ontwerp tot in gebruik name van de installatie? Of is een lichtplan en armaturenplan voldoende? Wil je enkel (onafhankelijk) advies en verlichting zelf aanschaffen? Of wil je een advies compleet met offerte waarna de lichtprofessional de verlichting ook levert?
Maak kennis met verschillende lichtprofessionals
Ga met jouw verwachtingen op zoek naar lichtprofessionals en plan kennismakingen in met degenen die het best bij je behoeften en verwachtingen passen en je het meest persoonlijk aanspreken. Vraag tijdens die kennismakingen naar de werkwijze van de lichtprofessional. En vraag of hij/zij jou ook echt kan helpen met jouw specifieke vragen. Mijn advies: plan 3 kennismakingen in zodat je ook echt stof tot vergelijken hebt. En stel bij iedere kennismaking dezelfde vragen. Zo vergelijk je geen appels met lichtpeertjes.
Wat kost het laten maken van een lichtplan voor een nieuwbouwwoning?
De kosten voor het laten maken van een lichtplan voor een nieuwbouwwoning verschillen per lichtprofessional. Bepalend voor de prijzen zijn de hoeveelheid werk die je laat verrichten, achtergrond/ opleiding/ ervaring van de lichtprofessional en de manier waarop geld wordt verdient.
Hoeveelheid werk
Het aantal uren dat een lichtprofessional besteed aan het lichtplan is bepalend voor de totaalprijs. Hoe uitgebreider het plan, hoe meer uren er in zitten, hoe hoger de prijs. Andersom geldt vaak: hoe lager de prijs, hoe minder gedetailleerd het plan, hoe meer tijd je er zelf nog in moet steken de informatie over te brengen op de bouwbegeleider of installateur en/of het zoeken van passende armaturen. Een lage prijs kan ook met het volgende te maken hebben.
Achtergrond, opleiding en ervaring
In Nederland is er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, Duitsland, Zweden of Italië, na de middelbare school geen beroeps onderwijs die opleidt tot lichtontwerper. Verlichting is meestal wel een klein onderdeeltje van beroepsopleidingen in interieur, bouw en architectuur. Na deze studies moet er flink wat werkervaring worden opgedaan of bijscholing worden gevolgd om over licht te leren.
Lichtprofessionals in Nederland rollen vaak door vanuit o.a. hun werk bij fabrikanten of merken, werk in interieur of architectuur of soms vanuit de installatiebranche. Dé opleider op lichtgebied in Nederland is de Lighting Design Academy in Amersfoort. Het opdoen van kennis en ervaring kost veel tijd, energie en geld. Dus heb je een echte lichtprofessional te pakken, dan kun je er op rekenen dat die verzot is op zijn vak!
(Bijna) gratis lichtplan
Soms kom je (bijna) gratis lichtplannen tegen bij bijvoorbeeld (woon)winkels, webshops en bij fabrikanten. Bedenk hierbij dat je altijd érgens de kosten voor het verlichtingsplan betaald. Vaak doe je dit door geadviseerde armaturen af te nemen. Dit is niet verkeerd, maar wees je ervan bewust dat (bijna) gratis lichtplannen nooit (geheel) onafhankelijk zijn.
Bepaal hoeveel geld jij wilt uitgeven aan het laten maken van een lichtplan. Overweeg wat jij belangrijk vind (onafhankelijkheid, professionaliteit, ervaring, creativiteit…) en zoek daar een passende lichtprofessional bij.
Wanneer laat je een lichtplan maken bij nieuwbouw?
Als het gaat over het moment in het nieuwbouwproces waarop je het beste een lichtplan kunt laten maken, is het een beetje een open deur bij nieuwbouwwoningen. Het liefst start je direct nadat je hebt gehoord dat je een nieuwbouwwoning heb kunnen bemachtigen. Je ben sneller laat dan vroeg moet het inschakelen van een lichtontwerper. Vroeg in het nieuwbouwproces is er nog de mogelijkheid en de tijd om na te denken over de vaste installaties. Alle mogelijkheden, binnen de beperkingen van de (project)bouw, liggen dan nog open.
Te laat?
Heb je al aansluitpunten vastgelegd en ga je daarna pas nadenken over het lichtplan? Ook dan kan een lichtontwerper je vaak nog helpen met het maken van een creatieve en functionele lichtoplossing op basis van die vastliggende punten. Ze hebben immers ook te maken met bestaande woningen waarin niets of niet alles te verplaatsen is. Het is nooit te laat!
Een goede voorbereiding op het laten maken van een verlichtingsplan voor je nieuwbouwhuis
Een lichtontwerper die al het werk voor je doet? Daar kun je op gokken… Als je het mij vraagt is een goede samenwerking tussen jou als opdrachtgever (en mogelijk ook architect en/of interieurontwerper) en lichtontwerper de basis voor het maken van een goed lichtplan. Een lichtontwerper kan nooit in zijn eentje bepalen hoe je de ruimte gaat gebruiken, hoe de afwerking zal zijn, wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn wat betreft stijl en sfeer en wat jouw budget is. Super belangrijk dus dat jullie hierover spreken, daarom hier alvast een checklist:
Indeling
Om een goed lichtplan te kunnen maken is het belangrijk dat bekend is hoe je je nieuwbouwwoning straks gaat gebruiken. Hoe worden de vaste opstellingen (keuken, badkamer) en de meubelindeling? En waar wil je welk moment van de dag doorbrengen, met welke activiteiten? Uiteraard kan eerst gewerkt worden met een voorlopig ontwerp, gevolgd door een definitief ontwerp, als e.e.a. nog uitgezocht moet worden.
Kleuren en materialen
Naast de ruimtelijke indeling is het voor een lichtontwerper ook belangrijk om te weten in welke materialen en hoe donker of licht vloeren, wanden en plafonds worden. Zo kan bij het maken van het lichtplan alvast rekening worden gehouden met de mate van reflectie van oppervlakken en dus hoeveel licht er nodig is. Je hoeft echt nog niet alles exact te weten. Soms helpen inspiratiebeelden al voldoende om aan te geven welke kant je op wilt.
Armaturenplan of niet?
Vraag je de lichtontwerper ook om een armaturenplan te maken? Denk dan ook alvast na over jouw budget voor armaturen. De keuze voor armaturen is enorm breed en zo ook de prijzen voor armaturen. Bij het maken van keuzes voor armaturen is het ook belangrijk dat je kunt aangeven in welke woonstijl deze moeten passen. Verzamel alvast inspiratiebeelden zodat je dit stijlgevoel kunt overbrengen op de lichtontwerper.
Een favoriet die niet mag ontbreken?
Heb je een favoriet armatuur dat volgens jou echt een plekje moet krijgen in je nieuwbouwhuis? Geef ook dit dan direct door! Zo kan er vanaf het begin rekening mee worden gehouden in het lichtplan dat wordt gemaakt.
Nog niet helemaal (goed) voorbereid? Of wil je één persoon die ook advies kan geven over ruimte en kleur? Overweeg dan om een interieurontwerper in te schakelen of een lichtontwerper die uit de interieurwereld komt.
Wat doet WarmWit Lichtontwerp?
Dat is een lang verhaal! Een korte samenvatting: opgeleid als lichtontwerper, met een achtergrond als interieurontwerper kan ik je helpen een functioneel en sfeervol lichtplan te ontwerpen. Over mijn achtergrond vertel ik je hier meer, wat ik voor je kan betekenen kun je hier vinden. Laat het me weten als je nog vragen hebt of plan een kennismaking in als je wilt samenwerken. Spreken we elkaar binnenkort?